Een verwoestende aardbeving heeft de provincie Paktika in Afghanistan geschokt. Minstens 250 mensen werden gedood. Veel meer raakten gewond.

Het epicentrum werd echter onder de grond gemeld; er werd geen tsunami-alarm afgegeven.

De aardbeving met een kracht van 6,1 schokte delen van Afghanistan en Pakistan. De US Geological Survey (USGS) zei dat het epicentrum van de beving 44 km van de zuidoostelijke Afghaanse stad Khost lag.

De bommenwerper sloeg kort na het middaguur toe voor een Sikh-heiligdom in de Afghaanse hoofdstad Kabul. Gurudwara-functionarissen zeiden dat de explosie zaterdagochtend plaatsvond. Het aantal slachtoffers is echter niet duidelijk, meldt Reuters.
Ondertussen meldde NDTV, onder vermelding van bronnen, dat er in de ochtend twee explosies plaatsvonden nabij een Gurudwara in Kabul. Op dit moment is het geluid van meerdere schoten te horen. Er waren toen 16 weldoeners in de Gurudwara. De oorzaak van de slachtoffers is echter niet duidelijk.

Gurudwara-functionaris Gurnam Singh vertelde Reuters: “Er waren ongeveer 30 mensen bij de Gurudwara. We weten niet hoeveel van hen nog in leven zijn en hoeveel er dood zijn. De Taliban laten ons niet binnen. We weten niet wat we moeten doen.’
Taliban-functionarissen hebben de explosie niet bevestigd. Het was niet meteen duidelijk wie de aanval uitvoerde.

Op videobeelden uitgezonden door het lokale Tolo News was te zien dat er zwarte rook uit het gebied kwam. De Afghaanse media op Twitter voegden eraan toe dat er explosies te horen waren in het Parwan-gebied van Kabul’s Kart. De aard van de aanslag en het aantal slachtoffers zijn nog niet bekend.

Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken zei in een verklaring dat het “diep bezorgd” was over de berichten over een aanval op een heiligdom in Kabul. We houden de situatie nauwlettend in de gaten. Ik wacht op de details van deze situatie.

De Taliban eisten een terugkeer naar de veiligheid in het land sinds ze in augustus aan de macht kwamen. Ambtenaren en analisten van internationale organisaties zeggen echter dat er nog steeds een risico van strijdbaarheid in het land bestaat. De afgelopen maanden zijn er meerdere explosies geweest. De militante groepering Islamitische Staat heeft de verantwoordelijkheid opgeÃĢist voor een deel van de aanslagen.

In Afghanistan met een moslimmeerderheid is de sikh-minderheidsgemeenschap dunbevolkt. Voordat de Taliban de controle over het land herwonnen, woonden er ongeveer 300 families. Velen in de gemeenschap, evenals in de media, hebben beweerd dat velen het land hebben verlaten nadat de Taliban de macht hadden overgenomen.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.