Bangladesh Bank verhoogt geleidelijk de prijs van de dollar. Gisteren, op dinsdag, werd het verhoogd met 5 paise. De vorige dag werd verhoogd met 10 paise op maandag. Als gevolg hiervan is de dollar gestegen tot 92 roepies 95 paise. Het grote verschil in de waarde van de centralebankdollar met de commerciële banken is verkleind door de stijging van de prijzen. Nu is het verschil teruggebracht tot 2-3 roepies, wat voorheen tot 10 roepies was.

Ondertussen heeft Bangladesh Bank gisteren ১৪ 140 miljoen uit reserves verkocht om de crisis te verlichten. Deze dollars zijn verkocht om te voldoen aan de importverplichtingen van de Bangladesh Navy. De prijs per dollar is vastgesteld op 92 roepies 95 paise.
De centrale bank noemt deze prijs de interbancaire rente . Als gevolg van de verkoop zijn de deviezenreserves van de centrale bank gedaald tot হাজার 4,1 miljard.

Sirajul Islam, uitvoerend directeur en woordvoerder van Bangladesh Bank , vertelde Prothom Alo : “De dollar werd dinsdag verkocht tegen Tk 92,95 per dollar. Er zijn dollars uit de reserve verkocht om aan de importrekening van de overheid te voldoen.

De banken brengen echter inkomsten uit expats tegen een tarief van Tk 95 en hoger. Ook exportrekeningen worden tegen dezelfde prijs geïnd. Als gevolg hiervan moeten importeurs dollars kopen tegen een hogere prijs. Sommige banken verkopen echter onder druk van de centrale bank dollars tegen lagere prijzen. Dientengevolge, hoewel de dollarbusiness vroeger winstgevend was, moet het nu de verliezen tellen.

Een bankier verbonden aan het ministerie van Financiën zei dat de dollar die werd gekocht voor 8 Tk, is verkocht voor 92 Tk. Hierdoor is de winst toegenomen dan voorheen. Nu de dollar voor 96 roepies wordt ingezameld, hoeft hij iets minder te worden verkocht. De situatie zou normaal zijn geweest als de dollarprijs volledig aan vraag en aanbod was overgelaten.

Ondertussen hebben de expats tot 1-18 juni van deze maand een inkomen van 984 miljoen dollar gestuurd. Afgelopen mei kwam 160 miljoen dollar binnen.

Bangladesh Bank heeft de prijslimiet voor de dollar opgeheven om inkomsten uit buitenlanders binnen te halen. De centrale bank liet de banken weten dat ze hun eigen dollarkoersen marktconform zouden kunnen bepalen.

Een nieuwe devaluatie van de munt zal de importkosten verder doen stijgen en de exporteurs zullen hiervan profiteren. De kosten van invoer zijn al met ongeveer 44 procent gestegen als gevolg van de stijging van de prijzen van geïmporteerde goederen en verzending. Het zal niet worden voldaan met export en buitenlandse inkomsten. Dit heeft geleid tot een dollarcrisis. Hierdoor stijgt de prijs van de dollar voortdurend.

By admin

Leave a Reply

Your email address will not be published.